Bodrum Antik Tiyatro


Günümüze gelmiş anıtsal eserlerden biri Bodrum tiyatrosudur... Antik tiyatro Göktepe'nin güney yamacına yaslanmıştır. Anadolu'da bulunan diğer tiyatrolar gibi üç ana bölümden oluşuyor. BÖlümler sahne binası, yarım yuvarlak, oturma alanı var. Mausolos Devrine ait tiyatro Anadolu'nun en eski tiyatrosudur.
oturma kademeleri yumuşak ana kaya oyulalark yamaca yaslandırılmıştır. Oturma kademelerinin Cavea veya theatron adı verilmiş. cavea diazoma ile iki bölüme ayrılmış. Alt bölüm bugüne iyi gelmiş. Burası 12 radyal merdivenle 11 parçaya ayrılmış. Oturma kademeleri isimlendirilmiş. Bu konuda çeşitli tahminler var. İsimlendirilme sebebinin tiyatroda emeği geçen kişiler olduğu tahminler arasında. Kademeler yuvarlak ve dikdörtgen deliklere de yapılmıştır.
yuvarlak ve dikdörtgen delikler ayakların sokulduğu yerlerken, alt bölüm 30 oturma sırası barındırıyor.
Bu sıralarından en üstteki arkalıkken bu sıraların büyük çoğunluğu yok olmuş. Bu güne gelememiştir.

Bodrum İklimi

Ege ve Akdeniz iklimi sentezi ile oluşmuş bir iklime sahip bir bölge. Bu özelliği ziyaretçileri daha da bölgeye çekmektedir.
Mikro klima alan özelliği gösterir Yarımada. Yaz aylarında nem oranının düşük olması ile dikkat çeker. Kışın nem oranı fazlasıyla düşüktür. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları oldukça ılık ve yağışlıdır. 1970 yılından bu yana yağış 2004 yılı Şubatta yağmış ve kar kalınlığı ortalama 5 cm'yi bulmuştur. Bitki örtüsü bakımından yarımada ikiye ayrılmıştır. Yarımada bitki örtüsü olarak çok belirgin bir şekilde ikiye ayrılmıştır. Bodrum-Milas karayolunun batısında yer alan kısımda bitki örtüsü çalılık ve fundalıklar ve çeti (yörede söylenilen şekilde) dikenli otlarla çevrilidir. Karayolunun doğusunda yer alan taraf, iğne yapraklı kızıl çam, yabani çilek, mersin ve sandal ağaçları ile çevrilidir. İlçenin % 61.3’ü ormanlı alanlardır. İlçede düzenli akarsu bulunmuyor. Mumcularda bulunan Sulama Göleti, sulama ve içmesuyu olarak kullanılmaktadır.